Janod hračky

Podzimní dýňové sušenky třikrát jinak

Nic nepatří k podzimu více, jako dýně. Pokud je i u vás doma na denním pořádku dýňová polévka nebo dýňové pyré a vašim dětem již dýně vylézá z uší, vyzkoušejte něco jiného. Například dýňové sušenky! Máme pro vás rovnou tři recepty, které si celá rodinka zamiluje.

Dýně už dávno nepatří pouze mezi tradiční podzimní dekorace, ale i mezi pochoutky, které nám během tohoto barevného ročního období nesmí chybět ani na talíři. Recepty, které najdete níže, jsou takové chutné, že možná budete chtít připravit rovnou dvojitou dávku. Navíc je jejich příprava velmi jednoduchá, takže je bez problémů zvládnete i s pomocí dětí.

Klasické dýňové sušenky

Klasické dýňové sušenky

Ingredience

  • 1 vajíčko
  • 100 g třtinového cukru
  • 200 g dýňového pyré
  • 250 g celozrnné mouky
  • ½ čajové lžičky sody
  • ½ čajové lžičky prášku do pečiva
  • 2 čajové lžičky skořice
  • 100 g nasekané hořké čokolády

Postup

Celé vajíčko vyšlehejte s cukrem, přidejte dýňové pyré, všechny suché přísady a nakonec nasekanou čokoládu. Všechny ingredience pořádně promíchejte, aby se hmota spojila a naběračkou na zmrzlinu dávkujte kopečky na plech vyložený papírem na pečení. Kopečky můžete rozmačkat vidličkou, ale nemusíte – pak budou krásně nadýchané. Pečte v pořádně vyhřáté troubě na 180°C přibližně 15 minut nebo podle typu trouby.

Müsli dýňové sušenky

Müsli dýňové sušenky

Ingredience

  • 160 g dýňového pyré
  • 80 g medu
  • 1 vajíčko
  • 170 g rozemletých ovesných vloček
  • 40 g másla, ghee nebo kokosového oleje
  • 40 g nasekané hořké čokolády
  • 20 g mletého kokosu
  • 30 g nasekaných vlašských ořechů
  • 20 g mletého máku
  • 20 g brusinek
  • špetka mleté skořice, muškátového oříšku, mletého zázvoru a soli

Postup

Ve větší misce nejprve promíchejte dýňové pyré, med a máslo s vajíčkem a kořením. Potom přidejte všechny zbylé suroviny a těsto pořádně zpracujte. Na plech dejte pečící papír a podobně jako v předchozím receptu, i nyní použijte naběračku na zmrzlinu a sušenkovou hmotu rozložte na plech. Rozmačkejte sklenicí nebo lžící – sušenky by měly být vysoké přibližně 1 cm o průměru cca 7 cm. Během pečení se nerozlévájí, takže je můžete uložit i blíže k sobě. Pečte ve vyhřáté troubě asi 25 minut při 180°C.

Sušenky z dýňových semínek

Sušenky z dýňových semínek

Ingredience

  • 200 g dýňových semínek
  • 300 g špaldové mouky
  • 250 g ghee nebo másla
  • 100 g práškového xylitolu nebo jiného sladidla
  • špetka soli
  • vanilkový cukr

Postup

Dýňová semínka rozemelte a spolu s ostatními surovinami zpracujte na sušenkové těsto. To zabalte do potravinové fólie a dejte na noc nebo na pár hodin během dne do lednice. Zbylý postup je stejný jako u předchozích sušenek – těsto nabírejte naběračkou na zmrzlinu a uložte na plech vyložený papírem. Sušenky pečte přibližně 15 minut při 160°C. Ještě teplé upečené sušenky můžete obalit ve vanilkovém cukru a posypat trochou dýňových semínek.

I vám se už při pohledu na tyto chutné sušenky sbíhají sliny? Tak šup-šup do obchodu, předehřejte troubu a pozvěte si do kuchyně malé pomocníky. Ale dávejte si pozor, jen tak se po nich zapráší!

X